198 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στη Μάνη

     Οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, συγκεντρώθηκαν στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, όπου κήρυξαν τον αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

      Μετά την δοξολογία ύψωσαν για πρώτη φορά το λάβαρο του Αγώνα, δηλαδή τη Μανιάτικη Σημαία και έδωσαν τον όρκο «Νίκη ή Θάνατος», τον οποίο απάγγειλε ο ιερός κλήρος και επαναλάμβαναν οι αρματωμένοι Μανιάτες.

     Η σημαία ήταν λευκή, με μπλε σταυρό στη μέση. Στην πάνω πλευρά έγραφε «ΝΙΚΗ Η’ ΘΑΝΑΤΟΣ» (και όχι «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ» αφού η ελευθερία για τους Μανιάτες ήταν δεδομένη) και στην κάτω πλευρά το ένδοξο «ΤΑΝ ‘Η ΕΠΙ ΤΑΣ».

      Ο ιερέας της εκκλησίας των Ταξιαρχών όρκισε και ευλόγησε τα όπλα των επαναστατημένων παλικαριών, ξεκινώντας έτσι την επανάσταση 8 μέρες πριν από την επίσημη έναρξή της.

     Στη συνέχεια, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 παλικάρια ξεκίνησαν για την απελευθέρωση της Καλαμάτας.

       Στις 22 Μαρτίου 1821 οι Μανιάτες περικυκλώνουν την Καλαμάτα και την επόμενη ημέρα οι οπλαρχηγοί Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Πετρόμπεης  Μαυρομιχάλης, Νικηταράς, Παπαφλέσσας και άλλοι, μπήκαν μέσα στην πόλη ως απελευθερωτές, όπου ο Τούρκος διοικητής, ο Βοεβόδας της Καλαμάτας Σουλεϊμάν Αγάς Αρναούτογλου, τους παρέδωσε την πόλη.

    Αμέσως μετά όλοι οι ένοπλοι επαναστατημένοι κατευθύνθηκαν προς τον βυζαντινό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, του  12ου αιώνα, συμμετέχοντας στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε εκεί. για την απελευθέρωση.
     Στους Αγίους Αποστόλους η Εκκλησία ευλόγησε την επαναστατική σημαία, ξεκινώντας ουσιαστικά απ’ την Καλαμάτα η επανάσταση και τυπικά στις 25 Μαρτίου 1821 από την Αγία Λαύρα.

   Όρκος Μανιατών στις 17 Μαρτίου 1821

 «Ορκίζομαι,

εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,

εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού

και της Αγίας Τριάδος,

να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,

υπέρ πίστεως και Πατρίδος.

Ορκίζομαι,

να μη βλέψω εις τα όπισθεν

εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος

και της Θρησκείας μου.

Ορκίζομαι,

«Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»

υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.