Ιερά Μονή Οσίου Λουκά, Αντίκυρα, Λιβαδειά

Απόδραση – προσκύνημα

στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά

 Αντίκυρα – Λιβαδειά

     Στα σημαντικότερα μοναστήρια της  μεσοβυζαντινής τέχνης που περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι και η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά κοντά στο χωριό Στείρι Βοιωτίας.

Το ιστορικό Μοναστήρι, διαθέτει και σπανιότατο αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό πλούτο με λαμπρά ψηφιδωτά που κοσμούν τις ανώτερες επιφάνειες του καθολικού, καθώς χρονολογούνται γύρω στη δεύτερη και τρίτη δεκαετία του 11ου αιώνα.

Στο μοναστήρι αυτό προσκυνήσαμε το σκήνωμα του οσίου Λουκά, αφού πρώτα επισκεφθήκαμε  το Μαυσωλείο των θυμάτων Ναζισμού της 10ης Ιουνίου 1944 στο λόφο Κάναλες του Διστόμου Βοιωτίας, με τους 223 νεκρούς, ανάμεσά τους και βρέφη.

Η Αντίκυρα  με τις ωραίες παραλίες, αποτελεί τον καλύτερο προορισμό για ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα. Η περιοχή γύρω από το λιμάνι με το φάρο, που κατασκευάσθηκε το 2006, είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, ενώ διαθέτει και την  κατάλληλη υποδομή για γαστρονομικές απολαύσεις δίπλα στη θάλασσα.

Η Λιβαδειά στο δυτικό άκρο της πεδιάδας της Κωπαϊδας    είναι παλιό αγροτικό κέντρο μιας εύφορης περιοχής, που παράγει  βαμβάκι, καπνό, σιτηρά, κτηνοτροφικά κ.ά. προϊόντα.

Κυριότερο αξιοθέατο είναι το πάρκο της Κρύας, ένα μοναδικού κάλλους τοπίο με αιωνόβιους πλατάνους, πέτρινα γεφύρια, μικρούς καταρράκτες, νερόμυλους, θυροφράγματα, που συνθέτουν έναν μαγικό πίνακα και αποτελούν μια πραγματική όαση στη πόλη, οπου πλαισιώνεται από πολλά μαγαζάκια στα οποία απολαύσαμε το απογευματινό καφεδάκι μας.